donderdag 30 oktober 2008

Op weg...

Na de lunch met Bettine Vriesekoop gaan we op weg naar Shanghai. We doen dit op een bijzondere manier. Als je in 2008 aan China denkt, denk je aan de Olympische Spelen en aan de Chinese Muur. Op weg naar het vliegveld gaan we even langs de Chinese Muur. Heel toevallig stoppen we ook bij het Olympisch Stadion, het beroemde vogelnestje. Een prachtig gebouw waar het zeer druk was met Chinezen. Ze kwamen allemaal het gebouw bezichtigen omdat zij tijdens de Spelen de stad niet in kwamen. Bijzonder gebouw is ook het drakengebouw. Na de kiekjes, op weg naar de Muur. Ik kijk er enorm naar uit en inderdaad het is iets heel bijzonders. Een 7.000 kilometer lange lintworm die door het landschap heen vroedt. Bergen op, bergen af. Woestijnen door, bossen door. Wij stoppen bij een stuk Chinese Muur dat diende als valstrik. Het was namelijk een rondje. Als een vijandig leger door de eerste muur heen brak, werden ze omsingeld omdat ze in een rondje vast zaten. Slimme jongens, die chinezen.Natuurlijk moet iedereen de muur op (en weer af). Vele trappen. Maar boven bij een eerste uitkijkpost aangekomen ontvang je (tegen betaling :-)) een heldenpas. Mao wordt veelvuldig geciteerd 'He who has not climbed the Great Wall is not a true man'. Het is maar dat je het weet.

Daarna de bus in op weg naar het vliegveld. Op het vliegtuig aangekomen vertrekken wij uit de grootste vertrekhal ter wereld. Prachtig!

Na een vlucht van twee uur komen we aan in regenachtig Shanghai. We worden overdwelmd met grote gebouwen. Het lijkt een beetje op Goblin City van Batman. In het Grand Hyatt Shanghai hotel aangekomen krijgen we voor het eerst sinds ons vertrek op zaterdag frietjes. Ze worden lekker opgepeuzzeld (natuurlijk met een goed fles wijn).

Geen opmerkingen: